хижа Яворов и хижа Вихрен получиха АВД

Вчера, в ресторанта на х. Вихрен, колегите от Училище по първа помощ проведохa обучение по Basic Life Support на екпа на х. Вихрен и Радко и Ники – хижарите на х. Яворов.

В рамките на четири часа покрихме реакцията при пострадал в безсъзнание (със и без дишане), CPR, правилна и безопасна работа с АВД (Автоматичен Външен Дефибрилатор), и реакция при наглед уж “тривиални” ситуации като задавяне.

Също така, предоставихме на Хижа Вихрен и хижа Яворов, предвидените за тях АВД от кампания Живи Планини.

Така Вихрен и Яворов станаха първите хижи с АВД в Пирин, което ми е донякъде и голям личен гъдел. ^_^
Освен приемащи ОГРОМЕН поток от туристи в летния сезон, хижа Вихрен просто ми е любимо място, а Яворов е първата високопланинска хижа, в която някога съм нощувал.

Предвид вече сезонния характер на хижа Вихрен и затварянето и през зимата, с Алекс Весков, който е член и на ПСС Банско, направихме устна договорка АВД-то на хижа Вихрен, да се ползва от отряд ПСС Банско през зимния сезон. Така уредите на разположение на отряда ще станат общо три.

Благодаря и на двете хижи, че ни приеха и откликнаха на нашето желание, да им подарим дефибрилаторите, както и за активното участие в обучението, въпреки работния ден!

Предстои да изберем и проведем обучение в още две хижи, а до края на лятото, се надявам общо осем хижи да получат АВД по нашата кампания!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *